Letter voor letter opgewerkt tot Taalheld

Onderstaande artikel verscheen op 5 december in de Gelderlander:

Een mijlpaal in het leven van Jose Brunselaar (55): ze heeft haar eerste boek gelezen. ,,En er een spreekbeurt over gehouden’’, vult ze merkbaar trots aan. Voor het cijfer tekent elke scholier. ,,Een dikke, vette acht plus.’’

Niet toevallig gekozen

Het boek, De kermis achterna van Lauran Wijffels, is niet toevallig gekozen. Brunselaar werkte vanaf haar zevende bij de kermisattracties van haar familie. Dat rondreizende leven had zijn weerslag op haar onderwijs. ,,Er waren wel rijdende scholen, maar daar leerden we weinig’’, aldus Brunselaar.

En dan kwam de onderwijswagen soms niet eens opdagen. De familie had een kleine kermis. De drie benodigde kinderen om een klasje te vormen, waren er niet altijd. Om het nog maar niet te hebben over het schema van Brunselaar: de dagen waren lang en elke week stond ze ergens anders.

Taalheld

Brunselaar is genomineerd als ‘Taalheld’ voor de Taalheldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven. Elke provincie selecteert drie taalhelden in de categorieën cursist, begeleider en bruggenbouwer. Brunselaar vertegenwoordigt als cursist Gelderland bij de uitreiking van de landelijke prijs op 24 januari 2019. Bij winst krijgt zij onder meer een cheque van 2.500 euro, bedoeld voor de aanpak van laaggeletterdheid en/of taalbevorderingsinitiatieven.

Ondanks het weinige onderwijs verliet Brunselaar, ook op taalgebied, met een aardige basis de lagere school. ,,Maar als je het niet bijhoudt, ebt het weg’’, relativeert ze. En dat gebeurde ook. Jarenlang werkte ze op de kermis. Haar vader en later haar echtgenoot regelden alles voor haar. Tot haar huwelijk twee jaar geleden strandde, ze de kermis achter zich liet en Brunselaar er ineens alleen voor stond. ,,Ik belde mijn dochter soms wel vier keer per week met vragen over woorden’’, memoreert ze. En als het even kon, liet ze documenten door anderen invullen.

Afgelopen september belandde ze in een taalklasje in Maurik. Vanaf daar ging het, dankzij ‘juf’ Angela Smulders, snel bergopwaarts. ,,In maart van dit jaar merkte ik de eerste veranderingen’’, aldus Brunselaar. ,,Ik las niet meer ‘be-ob', maar gewoon ‘Bob'. En ik kan nu hele zinnen lezen.’’

'Ik las niet meer ‘be-ob', maar gewoon ‘Bob'. En ik kan nu hele zinnen lezen.'

Jose Brunselaar, in de Gelderlander

Naast beter lezen en schrijven, weet Brunselaar ook beter haar weg te vinden op de computer, waardoor ze meer zelfredzaam is geworden. ,,Alles gaat steeds meer digitaal’’, vertelt ze. Toch is ze nog niet helemaal volleerd: begrijpend lezen blijft bijvoorbeeld een punt van aandacht.

Terwijl ze daaraan werkt, wil ze ook een diploma halen om taalcursussen te mogen geven aan laaggeletterden. ,,Ik heb me al opgegeven als vrijwilliger’’, zegt ze enthousiast. Wie weet staat ze over een paar jaar wel weer op de nominatielijst, maar dan als begeleider.

Bekijk ook de video van Jose Brunselaar.

BRON: Van Essen, J. (2018, 5 december). Letter voor letter opgewerkt tot Taalheld. de Gelderlander. Geraadpleegd van https://www.gelderlander.nl/tiel/letter-voor-letter-opgewerkt-tot-taalheld~a2210b99/