TaalHeld Marina Wapperom vertegenwoordigt de provincie Flevoland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Lange tijd kon ze geen woord of bijsluiter lezen. Op de basisschool in Harderwijk miste ze vaak lessen, omdat ze op haar broertje en zusje moest passen. Nu volgt ze een cursus Nederlands. Sindsdien kan ze boeken lezen en viel ze 15 kilo af. Nu zet ze zich met hart en ziel in als taalambassadeur om anderen te stimuleren hun wereld te vergroten.

Klik hier om op Marina te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Marina Wapperom uit Flevoland
TaalHeld Marina Wapperom uit Flevoland
TaalHeld Johan Stets uit Utrecht
TaalHeld Johan Stets uit Utrecht

TaalHeld Johan Stets vertegenwoordigt de provincie Utrecht voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Jarenlang wist hij te verbergen dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Sinds twee jaar zit Johan op taalles. “Nu ik kan beter lezen en schrijven ben ik echt gelukkiger, iets wat ik al die tijd gemist heb.” Nu is hij Taalambassadeur en vertelt hij enthousiast zijn verhaal om laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Klik hier om op Johan te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Godelieve Boerman vertegenwoordigt de provincie Zeeland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs.Haar man nam altijd alle lees- en schrijftaken op zich. Toen hij overleed, besloot ze zichzelf verder te ontwikkelen in taal. Nu durft ze te lezen, te schrijven en zelfs te whatsappen. Ze schrijft over van alles om haar heen en wil ooit een boek uitbrengen. ‘Een echte superwoman’.

Klik hier om op Godelieve te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Godelieve Boerman uit Zeeland
TaalHeld Godelieve Boerman uit Zeeland
TaalHeld Muhammad Ali uit Zuid-Holland
TaalHeld Muhammad Ali uit Zuid-Holland

TaalHeld Muhammad Ali vertegenwoordigt de provincie Zuid-Holland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Voordat hij naar Nederland vluchtte, schreef Muhammad in de oorlog lesboeken voor kinderen op de basisschool in Syrië. Meteen na aankomst in Nederland begon hij als taalcursist bij Bibliotheek Oostland, maar werd al snel taalvrijwilliger. Daarnaast is hij ook nog tolk bij Vluchtelingenwerk Nederland. Het onderwijs is echt zijn passie. Muhammad heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt en zet zich nu continu belangeloos in voor anderen.

Klik hier om op Muhammad te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Ricardo Hensema vertegenwoordigt de provincie Overijssel voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Zijn laaggeletterdheid stond een betere carrière in de weg. Ricardo bleek te veel moeite bij het schrijven van werkbriefjes en e-mails te hebben. Toen zijn dochtertje werd geboren, besloot hij aan zijn taal te gaan werken om haar te kunnen voorlezen. Nu heeft hij veel plezier in het leren van taal en las zelfs het boek van Anne Frank uit.

Klik hier om op Ricardo te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Ricardo Hensema uit Overijssel
TaalHeld Ricardo Hensema uit Overijssel
TaalHeld Nazir Paya Husseini uit Noord-Holland
TaalHeld Nazir Paya Husseini uit Noord-Holland

TaalHeld Nazir Paya Husseini vertegenwoordigt de provincie Noord-Holland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Hij vluchtte vanwege de oorlog uit Afghanistan en moest hier de taal leren. Nu werkt hij bij Rijkswaterstaat en komt hij binnen de politiek op voor andere vluchtelingen. Ook doet hij zijn best om zijn Nederlands verder te verbeteren en de puntjes op de i te zetten.

Klik hier om op Nazir te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Jos Jacobs vertegenwoordigt de provincie Limburg voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs.Hij kenmerkt zich door zijn grote inspanning voor zijn werk en hulp bij verschillende verenigingen. Ondanks dat Jos zelfs de beste bode van de gemeente werd genoemd, had hij moeite met computers. Hij nam de keuze om een cursus Taal voor Ouderen te volgen en stimuleert sindsdien anderen ook hun verhaal te vertellen. Zo trekt hij andere TaalAmbassadeurs uit hun schulp.

Klik hier om op Jos te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Jos Jacobs uit Limburg
TaalHeld Jos Jacobs uit Limburg
TaalHeld Petra Groen uit Groningen
TaalHeld Petra Groen uit Groningen

TaalHeld Petra Groen vertegenwoordigt de provincie Groningen voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. In het dorp van Petra hebben nog veel mensen moeite met taal. Zij koos ervoor om op Nederlandse les te gaan en leerde er veel nieuwe dingen bij. Zo schreef ze zelf een sollicitatiebrief en kreeg ze een baan als productiemedewerker. Ze houdt nu ook haar eigen administratie bij en stimuleert haar kinderen bij het maken van huiswerk. Zo laat ze zien dat niemand te oud is om te leren.

Klik hier om op Petra te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Jose Brunselaar vertegenwoordigt de provincie Gelderland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Ze is vroeger maar weinig naar school geweest, omdat ze van jongs af aan op de kermis heeft gewerkt. Afgelopen jaar dook ze de schoolbanken weer in. En niet voor niks. Ze heeft in rap tempo leren lezen en schrijven, en is een inspiratiebron voor velen.

Klik hier om op Jose te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHeld Jose Brunselaar uit Gelderland
TaalHeld Jose Brunselaar uit Gelderland
TaalHeld Wim Sabel uit Noord-Brabant
TaalHeld Wim Sabel uit Noord-Brabant

TaalHeld Wim Sabel vertegenwoordigt de provincie Noord-Brabant voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs.Nadat hij zijn baan kwijtraakte, schoolde Wim bij om zijn taal op peil te houden. Hij bezoekt nu vier keer per week een taalcursus en wordt door allerlei organisaties gevraagd zijn verhaal te delen. Ondanks zijn onzekerheid over het probleem, gaat hij graag de uitdaging aan om anderen te stimuleren een taalcursus te volgen. Zo draagt hij zijn steentje bij.

Klik hier om op Wim te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHelden de groenmannen vertegenwoordigen de provincie Friesland voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. De mannen van de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden zijn de beste in het onderhouden van het groen, maar volgen daarnaast ook nog les in taal, rekenen en de computer. Deze vaardigheden waren voor hen niet altijd makkelijk. Toch zetten ze altijd hun beste beentje voor, ook tijdens de les. De mannen zijn heel blij met deze mogelijkheid en willen dit graag met anderen delen: ‘je bent nooit te oud om te leren’.

Klik hier om op de groenmannen te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

TaalHelden de groenmannen uit Friesland
TaalHelden de groenmannen uit Friesland
TaalHeld Jasper Harmes uit Drenthe
TaalHeld Jasper Harmes uit Drenthe

TaalHeld Jasper Harmes vertegenwoordigt de provincie Drenthe voor de landelijke TaalHeldenprijs en de TaalHelden Publieksprijs. Vroeger was hij geen ster in taal en zijn ADHD maakte dit alleen maar moeilijker. Hierdoor liep hij een taalachterstand op. Na de breuk met zijn vriendin meldde hij zich aan voor taalles bij de bibliotheek. Nu is Jasper heel open over zijn laaggeletterdheid en spoort  hij de mensen op zijn werk ook aan om iets tegen laaggeletterdheid te doen. Zo hoopt hij dat anderen kunnen leren van zijn ervaring.

Klik hier om op Jasper te stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs.

Mail het antwoord van de gouden letters naar taalhelden@lezenenschrijven.nl en maak kans op VIP-kaarten voor de uitreiking van de TaalHeldenprijzen!

De TaalHelden Publieksprijs wordt uitgereikt op basis van de meeste stemmen van het publiek. Heb jij nog niet gestemd? Breng dan voor 22 januari 2019 je stem uit op één van deze twaalf TaalHelden.